Пчиња

У области горње Пчиње жене се много ките, и то не само празницима и свечаним приликама него и обичним данима. Накит је углавном од куповних ситних разнобојних стаклених зрна, манистре. Сав тај накит израђују саме жене, а нарочито девојке, низањем зрна на конац. Са изузетком жена које су у жалости и које за годину дана не носе никакав накит, нема жене која не би носила накит од манистре. Неки од омиљених врста оваквог накита су:
-мрежа је накит који се носи око врата. То је трака добијена низањем перли различитих, боја на коњску струну али тако да оне образују разне геометријске орнаменте. Као и у осталим деловима пчињске ношње ромб је главни орнамент.
-гугутка је троугласта мрежа од манистре, на којој је основни орнамент реснато коло, одн. стилизовани ромб. Гугутка се носи напред на кошуљи у виду пластрона тј. портикле.
-белезика је име за гајтан добијен хеклањем разнобојних стаклених перли, манистре, које су претходно по одређеној шеми нанизане на конац. Украсни додатак најчешће чини шест троугластих китки, такође од манистре, које су зашивене за исхеклани гајтан. Белезика је ношена око врата или се носи у руци.

Читај више